martes, 22 de noviembre de 2016

SANT JOSEP DE CALASSANÇ

Aquest treball consisteix en grabar un audio a Audacity parlant sobre Sant Josep de Calassanç. Mentres tu parlas li afegeixes una música de fons.

martes, 8 de noviembre de 2016

FRIS CRONOLOGIC NOVEMBRE

He elegit el descobriment del foc ja que trobo que és un dels descobriments més importants que ha passat en la història de la humanitat, gràcies a això disposem de llum, escalfor i la cocció dels aliments. El foc és un element imprescindible i sense ell no podríem viure.

El domini del foc pels primers humans fou un punt d'inflexió en l'evolució humana i en l'evolució cultural que permeté proliferar les poblecions d'espècies humanes.
Moltes de les dietes dels homínids canviaren després de l'arribada del foc. Hi han proves les més primerenques que van haver-hi en les excavacions realitzades a l'est de l'Àfrica i gràcies aquestes han descobert molta informació sobre el descobriment el foc.


El descobriment del foc.

(Informació que potser encara no sabies sobre el seu descobriment)

Resultado de imagen de fuego

Les proves més primerenques de l'ús pels humans del foc prové de diverses excavacions arqueològiques a l'est de l'Àfrica,  Les proves a Chesowanja consisteixen en fragments d'argil.la vermella cuita datats de fa 1,42 milions anys. El rescalfament dels fragments trobats al lloc revelaren que l'argila s'hagué d'escalfar a 400°C per endurir-la.
La primera evidència definitiva va ser confirmada a Swartkrans, Sud-àfrica.

El poder controlar el foc ha permès als Homes tenir una certa independència, que al seu torn va contribuir a la migració des de l'Àfrica cap a Europa, per després poder expendir-se per tot el món. Això es deu al fet que, podent generar foc , els Homes no depenien de les causes naturals per poder utilitzar-lo i tenien més facilitat per traslladar-se sense preocupacions climatològiques. 

Dieta
Van haver-hi canvis de dieta, els components indigeribles com la cel.lulosa i el midó, certes parts de la planta, com tiges, fulles madures, les arrels engruixides i els tubercles no formaren part de la dieta dels homínids fins després de l'arribada del domini del foc. Un avantatge va se la millora en el desenvolupament del cervell va permetre una digestió més eficient d'aliments rics en midó i, conseqüenment, va permetre una major ingesta calòrica mitjançant la ingesta de proteïnes cuites. 
Les dentició d'Homo erectus i el desgast de les dents reflecteixen el consum d'aliments com carns dures i arrels vegetals.

Conducta
Un canvi de conducta dels humans fou el foc i la seva llum. L'activitat no es restringia a les hores amb la llum solar. A banda, alguns mamífers i insectes hematòfags eviten el foc i el fum.
Resultado de imagen de com feien el foc a la prehistoria


Com ho feien?
1r- Agafaven una pedra de sílex i una pedra de pirita
2n- Amb unes plantes finetes feien com un niu d'ocell
3er- Quan ja ho tenien tot preparat es posaven a picar les dos pedres sobre el niu per si queia alguna espurna.
4rt- Un cop ja havien fet l'espurna bufaven per fer més gran el foc.
5è- Agafaven un fusta i un pal i començaven a fregar giran el pal amb les mans a una gran velocitat, el pal amb el niu (tambè acompanyaven unes plantes fines per fer el niu).
6è- Fins que es començava a escalfar tot i les espurnes encenien la pols de la fusta i finalment es feia foc. 




Tot seguit us deixo un vídeo sobre els humans a la prehistòria sobre el descobriment del foc:








jueves, 3 de noviembre de 2016

ELS DRETS D'AUTOR

Article: Dret d'autor

Aquest article parla sobre el dret d'autor, sobre que hem de ser conscients del que pengem, ja que ho exposem al públic. Moltes de les creacions publicades d'una persona poden ser copiades, compartides i fins i tot piratejades, per això es va crear una ONG per a aquest tipus de coses que es diu Creative Commons, que sense ànims crea una mena de contractes o llicències que permeten als autors compartir les seves creacions via web.

M'ha semblat un tema força interessant ja que és un asunte molt actual que passa actualment.

En aquest article he après que existeix una ONG que es diu Creative Commons que la seva funció és protegir tot aquest tema.


Drets d'autor: Són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'obres originals incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, plàstiques i intel·lectuals.

Jo crec que els drets d'autor s'han de respectar ja que la persona que ha ceat allò és de la seva pròpia creació i té tot el dret a exposar-ho al públic però no a ser copia't.

Copyright: És un dret legal conegut majoritariament com "copiar y pegar"creat per la llei d'un país que atorga el creador d'una obra original dels drets exclusius per al seu ús i distribució. Això és en general només per un temps limitat. Els drets exclusius no són absoluts però limitat per les limitacions i excepcions al dret d'autor, incloent l'ús just. Una de les principals limitacions al dret d'autor és que els drets d'autor només protegeix l'expressió original d'idees, i no les idees pròpies.

Podem saber que un contigut té copyright copiant un fragment del text exposat i posant-lo al cercador d'internet, si al buscar-ho trobem una página d'informació en el que el fragement coincideix exactament amb el text de la pàgina d'informació, podem determinar que allò és té copyright.

Copyleft: Es coneix a tot un conjunt de llicències que poden aplicar-se a creacions informàtiques, artístiques, etc. Els defensors del copyleft consideren les lleis de drets d'autor (copyright) com una forma de restringir el dret de fer i redistribuir còpies d'un treball. Una llicència copyleft, de fet, utilitza la legislació pròpia dels drets d'autor per a assegurar que cada persona que rep una còpia o obra derivada pugui fer servir, modificar, i també redistribuir tant el treball com les seves versions derivades.

Creative Commons: Quan parlem de les llicències de Creative Commons ens referim als 4 conjunt de condicions que disposa:

- Reconeixement: On es demana una referència a l'autor original de l'obra.
- Compartir Igual: Que permet fer obres derivades de l'original, sempre que comptin amb el mateix tipus de llicència.
- No comercial: Que obliga que l'obra no es comercialitzi de cap manera.
- No Derivades: Que no permet la modificació de l'obra original.

GNU: És un acrònim recursiu de l'anglès "GNU's Not Unix" ("GNU no és Unix"). Va ser iniciat per Richard Stallman amb l'objectiu de crear un sistema operatiu lliure: el sistema GNU. Van seguir diversos escrits que van establir les seves motivacions per realitzar el projecte GNU, entre les quals destaca "retornar a l'esperit de cooperació que hi havia als temps inicials a la comunitat d'usuaris d'ordinadors".

Opinió:
Trobo molt bé la protecció que es dona a tot això, ja que una persona té el seu pròpi mèrit i si aquella persona ha aconseguit fer aquella creació per ella sola no ha de perquè copiar-li ningú si no és que la persona doni permís.